Zgomotul masinilor electrice - audi

Zgomotul masinilor electrice a devenit reglementat prin lege

    Parlamentul europeean a votat o lege cu privire la zgomotul masinilor electrice. Prin urmare toate masinile electrice silentioase vor trebui echipate cu generatoare de sunet astfel incat nevazatorii sau persoanele cu tulburari severe de vedere sa le auda venind.

    Aceasta prevedere face parte dintr-o serie de reglementari ale Uniunii Europeene care va include de asemenea obligatia anumitor camioane si masini cu propulsie conventionala sa genereze cu 25% mai putin zgomot. Parlamentul Europeean a introdus obligativitatea instalarii de dispozitive AVAS (acoustic vehicle alerting systems) care produc zgomote asemanatoare cu un motor conventional, la toate masinile electrice si hybrid pentru protectia persoanelor predispuse la accidente.

    Aceasta hotarare vine in urma unor presiuni si actiuni de loby intreprinse de catre reprezentantii Marii Britanii in Parlamentul Europeean cat si a unor ONG-uri cum ar fi „Guide Dogs for the blind” (Caini ghid pentru nevazatori).

Masinile electrice si hybrizii cum ar fi BMW i3, sau Toyota Prius emit, in momentul de fata, foarte putin zgomot in timp ce ruleaza doar cu motorul electric. Aceasta stare de fapt, au sustinut promotorii actiunii, reprezinta un risc foarte mare pentru nevazatori.

Zgomotul masinilor electrice - audi

5 ani pentru ca producatorii sa se alinieze noilor reglementari

    Propunerile anterioare din partea Comisiei Europeene cu privire la zgomotul masinilor electrice prevedeau instalarea unui sistem asemanator pe masini electrice, voluntar de catre producator. Insa Liberal Democratii din cadrul Parlamentului Europeean au introdus cu succes amendamentul care face obligatoriu instalarea acestui dispozitiv pe toate masinile electrice si hybride. In urma votului, producatorii de masini electrice din Europa au la dispozitie 5 ani pentru a se conforma noilor reglementari.

Zgomotul masinilor electrice vital pentru protectia pietonilor nevazatori

    Parlamentul Europeean a declarat ca este important sa oferim protectie nevazatorilor si altor categorii de persoane vulnerabile, prin instalarea mijloacelor corespunzatoare de evertizare in cazul masinilor electrice. Atat Parlamentul cat ci Consiliul sunt de acord ca un astfel de sistem ar trebui sa fie obligatoriu. Aceasta masura va creste siguranta in trafic si va ajuta la evitarea a numeroase accidente.”

    Purtatorul de cuvant al Liberal Democratilor, Christ Davies, a spus „Masinile electrice silentioase ar putea sa devina ceva obisnuit pe drumurile noastre in anii ce vor urma si trebuie sa ne asiguram ca acest lucru nu afecteaza siguranta nevazatorilor si a celor cu alte tulburari de vedere”.

Citeste si: Sistem de incarcare wireless pentru masini electrice

Zgomotul masinilor electrice

    Dispozitivul va genera un zgomot foarte asemanator cu acela produs de masini cu propulsie conventionala astfel incat oamenii vor putea sa auda clar aceste vehicule apropiindu-se, putand astfel sa decida singuri cat de sigur este sa traverseze. Astfel zgomotul masinilor electrice va fi extrem de asemanator cu cel al unei masini conventionale.

    Aceasta masura a fost votata impreuna cu un set de masuri care obliga masinile cu propulsie conventionala cat si a autobuzelor, microbuzelor sa scada nivelul de zgomot cu 4 decibeli, iar pentru camioane cu 3 decibeli. Impreuna aceste masuri ar trebui sa scada nivelul de zgomot al soselelor cu aproximativ 25%.

Aceasta idee de a instala dispozitive care sa aduca zgomotul masinilor electrice la nivelul unei masini conventionale a fost formulata si pusa in practica de un grup de studenti de la Standford acum 6 ani.