Vanzari masini electrice Porsche Panamera

Masini electrice de vanzare disponibile la scara larga

    Dupa trei ani si jumatate dupa ce masina electrica moderna a intrat in productia in masa, in momentul de fata exista in jur de 17 modele disponibile la vanzare.

    Dar acest numar impresionat nu ar trebui sa ascunda adevarul despre piata actuala de masini electrice, si anume faptul ca doar 3 modele sunt disponibile la scara larga si cu o acoperire teritoariala semnificativa. Astfel cu doar trei modele de masini electrice de vanzare nu este de mirare ca fenomenul ia amploare cu dificultati.
Acestea trei sunt Chevrolet Volt, Nissan Leaf si Tesla Model S.

Masini electrice de vanznare Nissan Leaf

Masini electrice de vanzare Chevrolet Volt

Rezistenta pietii

    „Cel mai important lucru care tine inapoi piata de masini electrice este lipsa de produse” a spus sustinatorul masinilor electrice Chelsea Sexton. „Este impotriva bunului simt, dar este adevarat, chiar daca exista si alte probleme care trebuie rezolvate”.

    Exista de asemenea si o slaba informare cu privire la optiunile disponibile in materie de masini electrice printre consumatori si posibili cumparatori. Astfel sunt destul de putine masini electrice de vanzare disponibile pentru publicul larg.

In SUA exista trei categorii de masini electrice de vanzare

Masini electrice de volum

    Aceastea sunt cele mentionate mai sus puse in vanzare de marii producatori auto, care au deja o retea de reprezentante care acopera o arie geografica mare. Astfel in paleta lor de vehicule oferite spre vanzare se numara si masini electrice oferite ca orice alta masina cu tractiune conventionala. Desigur, in functie de zona in care sunt localizate si a pietii locale masinile electrice sunt fie vandute in masa sau sunt vandute in numar mai mic pe baza de comenzi individuale.

Masini electrice puse in vanzare pentru satisfacerea cerintelor legislative

Masini electrice de vanzare Smart Four-Two

    Acest segment de masini electrice este intalnit in SUA, in statul California, care are in vigoare legi care ii obliga pe producatorii de masini electrice sa puna la dispozitia consumatorilor si masini electrice in oferta lor, daca vor sa vanda si masini conventionale. Printre aceste masini electrice se numara : Chevrolet Spark EV, Fiar 500e, Honda Fit EV, Toyota Rav4 EV. Desi disponibile si in alte zone aceste masini au fost concepute pentru a se plia pe legislatia in vigoare in statele respective, si a rigorilor cu privire la volum, masa si putere.

Masinile electrice „atipice”

Masini electrice de vanzare Ford Focus electric

    Desi multi producatori au in oferta lor masini electrice, acestea nu sunt disponibile in toate reprezentatele sau zonele geografice, ceea ce le face greu de accesat. Astfel avem masini electrice de vanzare pe care nu putem sa le comandam. Spre exemplu putem sa ne uitam la masini care sunt extrem de diferite, cum ar fi: Mitsubishi i-MiEV, Porsche Panamera S E-Hybrid si Smart ForTwo Electric Drive. Acesti producatori au prea putine reprezentante pentru a concura pe marii producatori. Ford are de asemenea o varianta electrica pentru modelul Focus, care desi s-ar putea vinde in numar mare are un nivel de vanzari apropiat cu cel al masinilor electrice supuse cererilor legislatiei SUA.