masini electrice

Doar masini electrice la vanzare in Olanda pana in 2025

Parlamentul olandez a votat cu majoritate de voturi o lege care reglementeaza viitorul transportului si are un impact psihologic enorm asupra intregii Uniuni Europeene.

Desi s-au lovit de o rezistenta acerba din partea dreptei, legea a trecut totusi si este acum in curs de implementare. O schimbare atat de profunda era probabil singurul catalizator al unei schimbari care ne va afecta generatia in mai multe moduri decat putem acum sa ne dam seama.

Insa sa nu ne bucuram prea repede. Cel mai elovent exemplu in acest sens este California care de ani de zile se lupta pentru o economie sustenabila si orientata catre mediu, votand multe legi care limiteaza poluarea si obliga populatia si companiile sa se conformeze la un stil de viata mai “verde”. Insa in afara statului, la nivelul SUA situatia este extrem de diferita. Intrucat UE este de asemenea o entitate federala, legile avantgardiste stabilite de catre unul dintre membrii pot sa dureze mult sa se propage si in restul statelor si sa devina obligatorii la nivelul intregii uniuni.

Insa tendinta globala este clara: masinile electrice sunt o realitate si vor inlocui masinile clasice. Acest lucru se poate vedea in si in acordul semnat la Summitul Natiunilor Unite de la Paris prin care cinci tari (printre care si Olanda) si opt state nord americane se angajeaza sa vanda doar masini electrice pana in 2050. Olanda, unde deja 10% din masinile de pe drumuri sunt electrice, se va conforma usor la angajamentul luat.

In ceea ce priveste Romania, in afara de titlurile acestei stiri nu am sesizat nicio pozitie oficiala a statului cu privire la acest aspect sau vreo promisiune cu privire la accelerarea tranzitiei catre masini electrice